Samen de digitale transformatie
in het onderwijs versnellen

Het onderwijsveld is volop in ontwikkeling, onder andere door de komst van nieuwe, digitale communicatiekanalen, mobiele apps en behoefte aan persoonlijke aandacht. Wijnand: “Digitalisering draagt sterk bij aan de doelen van scholen. Het maakt het onderwijs persoonlijker, motiveert leerlingen en maakt het werk van docenten aantrekkelijker. Met onze gebundelde krachten kunnen we de digitale transformatie in het onderwijs versnellen.”

Uitdagingen

Die versnelling kan niet zonder goede digitale voorzieningen. Het onderwijs kent daarin nog vele uitdagingen, aldus Wijnand. “Denk aan de toegangsproblemen die docenten en leerlingen ervaren, de hoge administratielast bij docenten, maar zeker ook de beperkte ondersteuning van de docent bij het werken met digitale toepassingen. Goede, slimme ICT-ondersteuning is nodig bij het integreren van de onderwijs- en leeroplossingen. Dat is niet nieuw, maar we kunnen wel met elkaar een versnelling in gang zetten nu we intensiever kunnen samenwerken. Zo staan we aan de wieg van écht geïntegreerde naadloze leer- en werkprocessen.”

Samen kunnen we versnelling bieden

We kunnen bijvoorbeeld:

  • Leer- en werkprocessen binnen de school naadloos met elkaar verbinden, zodat zowel docenten als leerlingen sneller aan de slag kunnen. Eén ‘single sign on’ inlog bieden, zonder verdere barrières.
  • Scholen een nog completer beeld geven van de leerling-voortgang (inzicht in onder meer administratieve en contentgedreven data), zodat de leerling optimaal begeleid kan worden door docenten, mentoren en ouders.
  • Flexibele en dynamische abonnementen op leermiddelen ontwikkelen, zodat docenten gemakkelijk kunnen inspelen op de verschillende niveaus en behoeften van hun leerlingen.
  • Lesmateriaal verder meta-dateren naar leerdoelen en onderwerpen, zodat docenten gemakkelijk zelf leerlijnen kunnen arrangeren.
  • Een digitale en persoonlijke leeromgeving bieden met instrumenten waarmee de docent gemakkelijk leerstof kan differentiëren per leerling, zowel binnen het vak als vakoverstijgend.


John: “Samen gebruiksvriendelijke en inspirerende digitale leeroplossingen creëren, dat is een mooi toekomstperspectief.”