Mogen we je foto gebruiken?

Nieuwe toestemmingsmodule in Magister

Vanwege privacywetgeving heeft uw school toestemming nodig voor het publiceren van beeldmateriaal van uw leerlingen, bijvoorbeeld op de website of Facebookpagina van de school. Magister heeft een module ontwikkeld om die toestemming eenvoudig vast te leggen en toegankelijk te maken. Harald van Voorst, Product Manager Magister, vertelt er meer over.

Harald: “Dat toestemming nodig is voor het verspreiden van foto’s en films is niet nieuw. Scholen hanteren hiervoor hun eigen procedures, maar deze zijn vaak bewerkelijk en niet altijd waterdicht. De eisen die de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) stelt aan het gebruik van beeldmateriaal liegen er niet om. Scholen horen een goede administratie bij te houden rondom de toestemming die ouders of leerlingen geven. En het is belangrijk dat deze administratie is geïntegreerd in de software die scholen gebruiken voor het onderwijsproces. Magister schiet daarin te hulp. Met de nieuwe module, die voor het aankomende schooljaar beschikbaar komt, ontlasten we scholen nu ook bij het voldoen aan de AVG op dit gebied.”

“De module is samen met scholen ontwikkeld, waardoor we precies bieden wat scholen nodig hebben”

Integraal


“De module is samen met scholen ontwikkeld, waardoor we precies bieden wat scholen nodig hebben”, zegt Harald. “Ze kunnen hun toestemmingsproces integraal ondersteunen met deze toestemmingsmodule. Ook kunnen scholen zelf hun eigen toestemmingsbeleid vormgeven binnen Magister. In de nieuwe module stelt de school een lijst op met een (onbeperkt) aantal activiteiten en media waar foto’s en/of filmpjes kunnen worden gemaakt en geplaatst. Vervolgens kunnen leerlingen of ouders via Magister web en de Magister app per onderdeel toestemming geven. Voor leerlingen die jonger zijn dan 16 jaar is ook toestemming van de ouders vereist. Magister voert deze leeftijdscontrole automatisch uit.

Inzicht


Scholen met meerdere vestigingen kunnen per locatie een lijst maken, die tijdens het schooljaar kan worden aangevuld. De gegeven toestemming geldt alleen voor het lopende schooljaar. Leerlingen en ouders kunnen op elk gewenst moment toestemming voor één of meerdere onderdelen verlenen of intrekken. De school heeft direct en aantoonbaar inzicht in wie waarvoor toestemming heeft gegeven. In uw huidige licentie zal de toestemmingsmodule standaard voor u beschikbaar zijn.