Aan de slag - Je eerste werkdag

Op je eerste werkdag heet je manager je persoonlijk welkom. Hij of zij geeft je een rondleiding door het kantoorgebouw en stelt je voor aan je nieuwe collega’s. Daarna gaan jullie samen naar je werkplek. Die is vanaf dag één uitgerust met alles wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen.

Digitale start

In verband met de huidige maatregelen rond COVID-19 werken we allemaal vanuit huis. Je zult de komende tijd dus weinig op kantoor zijn. Heel jammer dat we je (nog) niet live kunnen ontmoeten! We hebben wel een paar tips om je digitale start soepeler en leuker te maken:

Plan vaste contactmomenten

Plan dagelijks vaste contactmomenten in, bijvoorbeeld met je leidinggevende of een collega uit je team, zodat je de vragen kunt stellen die je hebt verzameld. Op die manier blijf je niet te lang rondlopen met eenvoudige vragen en kun je vooruit. Wissel ook af met wie je deze momenten afspreekt, zo ontmoet je in korte tijd verschillende mensen.

1

2

Teamoverleg

Vraag of er een teamoverleg is, bijvoorbeeld een weekopening of -afsluiting. Zo krijg je online alvast iets mee van de sfeer, rol- en taakverdelingen binnen je team.

Buddy

Vraag je team om een buddy, dan heb je altijd een collega om op terug te vallen.

3

4

Verschillende collega's

Wees je bewust van wie je om hulp vraagt: benader verschillende collega’s. Steeds dezelfde persoon raadplegen voelt misschien veilig, maar beperkt je netwerk binnen de organisatie.

Wandelend bellen

Leg ook contact met mensen uit andere teams. Plan bijvoorbeeld een kwartiertje in en ga allebei even wandelend bellen om elkaar te leren kennen.

5

6

Informele bijeenkomsten

Sluit aan bij informele activiteiten, zoals een digitaal koffiemomentje, videolunchen, bewegingsbingo of yoga op de woensdagochtend. Een mooi moment om iets mee te krijgen van de sfeer in ons bedrijf.

Gezamenlijke playlist

Hou je van muziek? Deel dan je Spotify werk-playlist met collega’s of maak een gezamenlijke playlist aan! Daar krijg je energie van én je leert elkaars muzieksmaak kennen. Wie weet hebben jullie straks op verschillende plekken hetzelfde nummer aanstaan tijdens een drukke dag of een pauzemoment.

7

8

Online spel of pub quiz

Organiseer een online spel of pub quiz op de vrijdagmiddag. Een kort, simpel spelletje spelen met collega’s biedt ontspanning en afleiding. Denk bijvoorbeeld aan de app ‘Words with Friends’, de app van het tv-programma ‘De Slimste Mens’ of een kaartspel-app als ‘Play that Card’.

Laptop en accessoires

Waarschijnlijk heb je al contact gehad met collega’s van onze IT-afdeling. Zij regelen een laptop voor je in het door jou gewenste formaat, met de bijbehorende accessoires, zoals een draadloze muis en laptoptas. Al deze attributen kun je tijdens je eerste dag ophalen bij IT. Een IT-medewerker maakt samen met jou een account aan en legt uit hoe alles werkt. Voor vragen kun je bij IT terecht via helpme@iddinkgroup.com

Wegwijs binnen het bedrijf

Je manager helpt je op weg om in je eigen functie aan de slag te gaan. Maar misschien wil je ook kennismaken met andere delen van Iddink Group? Wat dacht je van een kijkje in ons magazijn, waar in topdagen meer dan 15.000 boekenpakken van de band rollen? Geef een seintje aan je leidinggevende, dan regelen we meteen een rondleiding voor je.

Onboarding bijeenkomst

Vier keer per jaar organiseert Iddink Group een Onboarding dag voor nieuwe collega’s. Dit is je kans om elkaar en de organisatie beter te leren kennen. Tijdens de bijeenkomst krijg je algemene informatie over het bedrijf, er is een voorstelronde en er zijn verschillende activiteiten waarbij je andere nieuwkomers uit jouw lichting spreekt. Handig om je netwerk in korte tijd uit te breiden, dan weet je elkaar straks makkelijk te vinden. Heb je bij het lezen van dit magazine nog geen Onboarding dag meegemaakt? Dan hoor je binnenkort wanneer die voor jou staat gepland.

Lunch

Normaal gesproken kun je meedoen aan de lunchregeling in ons bedrijf. Je geeft dan zelf aan hoeveel dagen per week je je daar gebruik van wilt maken en je betaalt hiervoor € 2,- per dag. Stel, je werkt fulltime en wilt vijf dagen per week meelunchen, dan houden we € 40,- per maand in op je nettosalaris. Nu we thuiswerken zijn de lunchfaciliteiten tijdelijk stopgezet. Alleen de koffie- en broodjesbar in het Atrium in Amersfoort is open.

Reserveer lunchtijd in je digitale agenda

Nu je (bijna) alle dagen thuiswerkt, mis je misschien het ritme van kantoordagen met een vaste lunchtijd en zo nu en een korte pauze. Ook als je thuis achter je laptop werkt, is pauze nemen belangrijk! Even een frisse neus halen, een eitje bakken of gewoon een kop koffiedrinken met de krant erbij geeft je weer nieuwe energie. Zo verhoog je je productiviteit en stimuleer je het creatieve proces. Dus neem vooral een paar keer per dag een moment om te ‘resetten’. Wil je meer tips over thuiswerken in coronatijd? Lees dan ons coronamagazine.