image

De afgelopen tijd vond het onderwijs weer grotendeels op afstand plaats. Scholen hebben zorgen over de leerachterstanden van leerlingen als gevolg van de coronamaatregelen. Voor alle leerlingen is het belangrijk dat deze achterstanden zo snel mogelijk worden ingelopen. Alleen zo bieden we alle leerlingen immers de gelijke kansen in het onderwijs waar we in Nederland voor staan. Maar hoe kunt u als school op de kortere termijn aan de slag om ontstane achterstanden nu al aan te pakken of zo klein mogelijk te houden?

Magister biedt u binnen het Innovatiepakket functionaliteit waarmee u gemakkelijk persoonlijke leerlijnen voor leerlingen kunt klaarzetten. U kunt er zo samen met de leerling voor zorgen dat persoonlijke leerachterstanden gestructureerd en gecontroleerd worden ingelopen. Hieronder lichten we twee manieren toe om dit aan te pakken.

1. Differentiëren binnen een studiewijzer in de nieuwe leeromgeving van Magister

Heeft u een studiewijzer voor een klas of grotere groep leerlingen waarin u een leerlijn heeft klaargezet? Dan kunt u eenvoudig instructies, bronnen of opdrachten aanpassen of toevoegen voor één specifieke leerling of voor een groepje leerlingen. Op deze manier komt u tegemoet aan persoonlijke leerbehoeftes van specifieke leerlingen. Bijvoorbeeld in de vorm van extra oefeningen, filmpjes met uitleg of de aanwijzing om wat meer aandacht te besteden aan een bepaald onderwerp.

Open hiervoor binnen een leereenheid rechtsboven in de hoek van het scherm het paneel Leerlingdifferentiatie. Selecteer één of meerdere leerlingen waarvoor u een aangepaste instructie of opdracht wilt toevoegen.

  • Klik op het bewerkpennetje om leerdoel en instructie aan te passen voor deze leerling(en).
  • Gebruik het oogje achter een bron uit de leerlijn om deze te verbergen voor specifieke leerling(en).
  • Zoek een extra bron en sleep deze naar de leerlijn, of voeg een opdracht toe met de plusknop in het actiemenu.

2. Een persoonlijke leerlijn maken

Heeft een leerling een grotere achterstand bij één of meerdere vakken? Maak dan een aparte 'bijspijker-studiewijzer' als persoonlijke leerlijn. Zo'n studiewijzer kan worden gegeven aan één leerling of meerdere leerlingen met (ongeveer) dezelfde achterstanden. Op deze manier kunt u voor één of meerdere vakken een verzameling van informatie en leeractiviteiten aan de leerling aanbieden. Zo heeft de leerling naast het reguliere lesprogramma, ook extra lesstof voorhanden die gebruikt kan worden bij een huiswerkklas, bijlesuren of een lente- of zomerschool.

Hoe pakt u dit aan in Magister?

Ontwerp een studiewijzer en verdeel de tijdlijn in blokken (bijvoorbeeld van één of twee weken). Zet per blok voor alle in te lopen vakken een leereenheid klaar, met daarin een verzameling lesstof afgestemd op de achterstand van de leerling. De leerling kan voor elk vak gedurende een blok in de tijdlijn aan verschillende bronnen, oefeningen en opdrachten werken om zo weer bij te komen met de stof. Op deze manier wordt een grotere achterstand opgedeeld in kleinere stukken. Zo creëert u overzicht en wordt het beheersbaar voor de leerling, waardoor hij of zij met succeservaringen door de persoonlijke leerlijn heen werkt.

Webinar 'Focus op leerlingbegeleiding en gepersonaliseerd onderwijs in Magister' op 4 juni a.s.

U en uw collega’s weten al wat jullie in het schoolplan kunnen oppakken. Maar weet u ook hoe Magister daarbij eenvoudig kan ondersteunen? Zonder extra veel inspanning of complexe plannen, en dat levert dus een besparing op van tijd en geld. Op 4 juni 2021 a.s. nemen we u graag mee in de mogelijkheden van leerlingbegeleiding en/of gepersonaliseerd leren met het Magister Innovatiepakket. Direct inzetbaar in het komende schooljaar! Ook neemt The Implementation Group (TIG) u mee in de toepassing van de 'Corona Cijferbenchmark' in combinatie met uw eigen rapportagegegevens. Naast het plenaire deel kunt u deelnemen aan breakouts over differentiëren met persoonlijke leerlijnen, het nieuwe Ontwikkelingsperspectiefplan en NPO interventies vormgeven met Magister. Schrijf u onderstaand gratis in.

Bewezen oplossingen beschikbaar in nieuwe leeromgeving van Magister

U kunt eenvoudig direct aan de slag met het Magister Innovatiepakket voor leerlingbegeleiding en gepersonaliseerd onderwijs. Deze nieuwe leeromgeving is gebaseerd op functionaliteit van Magister.me. Meer dan honderd scholen werken inmiddels met deze oplossingen om meer maatwerk te kunnen bieden aan leerlingen door differentiëren! Bekijk onderstaand de uitgebreide kennismaking met de functionaliteiten om u te ondersteunen. Heeft uw school geen Magister Innovatiepakket of Magister.me en wilt u hier meer informatie, vul dan het formulier in. Alleen goed geïnformeerd maakt u gefundeerde keuzes!