image

Het ECK iD is bedoeld om digitaal leren veilig en betrouwbaar te houden. Sinds vorig schooljaar is dankzij het ECK iD ook een soepele en betrouwbare uitlevering van het digitale lesmateriaal mogelijk. Vanaf schooljaar 2022 – 2023 is ECK iD leidend en komen andere ID’s te vervallen. Is uw elektronische leeromgeving op school al volledig ingericht voor het ECK iD?

Wat is ECK iD?

Het ECK iD is wettelijk bepaald, een uniek versleuteld pseudoniem van het persoonsgebonden nummer, de aangewezen digitale identiteit voor digitale leermiddelen. Het bestaat uit een string van 128 tekens en wordt gebruikt voor uitwisseling van informatie tussen systemen. Het ECK iD ondersteunt de geautomatiseerde processen tussen schoolsystemen en de systemen bij leveranciers van digitale leermiddelen. Vanaf schooljaar 2022 – 2023 is ECK iD leidend en komen andere ID’s te vervallen.

Voordelen voor de school en leerling

In de voorbereidingen op een nieuw schooljaar zorgt het ECK iD ervoor dat uw digitale leermiddelen sneller en makkelijker kunt koppelen voor al uw leerlingen. U hoeft bijvoorbeeld niet meer te prematchen, waarbij identiteiten van leerlingen handmatig bevestigd moeten worden. Dat bespaart u een hoop tijd en geregel. U bent verzekerd dat een leerling aan de juiste leermiddelen is gekoppeld. De privacy van de leerling is gewaarborgd, omdat beperkte gegevens uitgewisseld hoeven te worden om leerlingen te identificeren.

Hoe komen ECK iD’s van school naar de leermiddelenketen?

Leerlingadministratiesystemen, zoals Magister, zijn de enige systemen die ECK iD's mogen ophalen bij de Nummervoorziening. Als school moet u zorgen dat ECK iD’s beschikbaar komen in het systeem dat identiteiten toekent aan de leerlingen, de zogenoemde identity provider. En als school moet u zorgen dat de identity provider ECK iD’s bekend kan maken aan de leermiddelenketen. Bekijk de animatie hoe het ECK iD ervoor zorgt dat de leerling veilig een digitale les kan openen.

De manier waarop scholen de rol van identity provider invullen verschilt. Magister vervult de rol van identity provider als uw school ook de ELO heeft. In de handleiding*) ‘ECK iD’ staat hoe u dit goed kunt regelen voor uw school en het daarmee eenvoudiger maakt voor uw gebruikers.

*) Op Magister Service, onze online serviceomgeving, vindt uw beheerder:

  • een duidelijke handleiding/ stappenplan voor het instellen van ECK iD;
  • een stappenplan en tips voor het bestellen met ECK iD, door de leerling zelf of door school;
  • een stappenplan voor de leerlingen ‘inloggen in Magister/ wachtwoord reset’.

Gaat uw school dit jaar ook bestellen met ECK iD?

Dat is goed nieuws! Want ook Magister, de distributeurs én de uitgeverijen van digitale leermiddelen zijn er klaar voor. Neem contact op met uw distributeur voor de mogelijkheden. U hoeft slechts voor uw school een paar belangrijke dingen geregeld te hebben:

  • De school heeft haar overeenkomst met de dienst Nummervoorziening van Kennisnet ondertekend. Nummervoorziening is de dienst die ECK iD’s genereert voor scholen.
  • Elke leerling, ook de nieuwe brugklassers en zij-instromers, moeten voordat de bestelperiode start een account hebben op uw schoolportaal. Alle leerlingen hebben een inlognaam en wachtwoord voor uw schoolportaal ontvangen en weten hóe dit te doen.
  • De hele school voert ECK iD of niet. Dus scholen die dezelfde portaal-URL (scholen@schoolnaam) gebruiken moeten allemaal meedoen aan bestellen met ECK iD (of allemaal nog niet).
  • Als de leerling zélf de leermiddelen gaat bestellen, zorgt uw school er voor dat Magister tijdig toegankelijk is en ook in de zomer beschikbaar blijft. Magister heeft daarvoor een functionaliteit gebouwd waarmee u een beperkte open toegang kunt regelen. Leerlingen moeten namelijk eventuele nabestellingen kunnen doen. Elke leerling, en ouder, moeten weten dat een bestelling alléén vanuit het eigen leerling-account kan worden gedaan. In Magister is het mogelijk voor iedere leerling om zelf het eigen wachtwoord te resetten indien dat nodig is, maar uw beheerder moet dat wel aanzetten.

Op de website van de samenwerkende educatieve marktpartijen vindt u een overzicht ‘zes stappen naar een succesvolle start schooljaar'. Daar vindt uw applicatiebeheerder ook via het menu ‘ECK iD’ overzichtelijke checklisten!

Alles over Magister in de leermiddelenketen